Ontdek
dit prachtige gebied

Bezoekerscentrum de Kuilen is gelegen in een bijzonder natuurgebied bestaande uit een zevental waterplassen. Het natuurgebied is in liefdevolle handen van Natuurmonumenten.  Met zo’n schitterende locatie te midden van natuur- en recreatiegebied de Kuilen met haar bijzondere prehistorie en de vele fossielen die hier de afgelopen 50 jaar zijn gevonden kan het niet anders dan dat hier aandacht aan geschonken wordt. Het bezoekerscentrum is het start en eindpunt van vele wandel- en fietsroutes door het prachtige natuurgebied De Kuilen en de Verborgen Raamvallei. Naast de permanente tentoonstelling biedt het centrum als Toeristisch Informatie Punt ook alle informatie over de complete regio Land van Cuijk. 

Wanneer u met een groep de Valkhoeve bezoekt kunt u op reservering uitleg krijgen over het natuurgebied, de prehistorie en de fossielen die hier gevonden zijn.   Ook kunt u onder leiding van een (IVN) gids het gebied bezoeken. Een wandeling onder leiding van een gids duurt tussen de 1,5 en 3 uur, afhankelijk van uw wensen.  Een aantal maal per jaar zijn er georganiseerde wandelingen zoals bijvoorbeeld in februari de traditionele snertwandeling onder leiding van IVN Grave.

Kinderfeestjes
Ook voor kinderfeestjes kunt u terecht bij het bezoekerscentrum.  De kinderen krijgen uitleg over de natuur bij de Kuilen, er wordt een wandeling gemaakt door het gebied waarin ze op zoek kunnen gaan naar sporen van dieren en mogen zelf een vogelhuisje timmeren en schilderen.  Aansluitend kunnen ze naar hartenlust spelen in de buitenspeeltuin D’n Uilweg die tegenover de Valkhoeve ligt.
Afsluiten met een heuse friettafel is echte kinderpret.  Of wat te denken van een kinderfeestje waar alle kinderen hun boerendiploma kunnen  verdienen? Voor meer info klik hier. 

Scholen
Ieder jaar ontvangen we ook meerdere schoolklassen van groep één tot middelbaar onderwijs scholieren uit het derde jaar. Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de Biologische Boerderij die ook bij de Valkhoeve hoort. Naast informatie zijn er ook verschillende opdrachten die zij uitvoeren. Wilt u hier meer informatie over neem dan contact met ons op.

Streekproducten en cadeau’s
U kunt bij ons ook terecht voor diverse streekproducten zoals Barendonkse Kaas en Kuilenhoning.  De honing is afkomstig van bijen uit het gebied. Heerlijk! Met de seizoenen mee zijn er verschillende houtartikelen gemaakt door de bewoners van Stichting Domus Mill te koop zoals paaseieren of kerstbomen. Sinds 2017 verkopen we ook zo gehete bloeikaarten; verschillende wenskaarten gemaakt van papier mét bloemzaad erin verwerkt. Zo kunt u altijd een bosje bloemen versturen.

Fossielen
Bezoekerscentrum de Kuilen is gelegen in een bijzonder natuurgebied bestaande uit een zevental waterplassen die zijn ontstaan uit zandwinning die vlak na de tweede wereldoorlog begon. Tijdens het afgraven / ontzanden heeft men vele sporen uit een ver verleden kunnen ontdekken. Decennia lang behoorde de Kuilen tot één van de grootste vindplaatsen van fossielen in Noord-West Europa.
Fossielen liggen vaak honderden meters diep in de aarde, maar niet bij de Kuilen. In het gebied De Peelhorst genaamd, waar de Kuilen een onderdeel van is, worden de aardlagen langzaam omhooggeduwd door de breuken in de aarde. Zo komen oeroude lagen met fossielen dicht aan het aardoppervlak te liggen.  In het bezoekerscentrum  wordt  deze lange historie van dit bijzondere plekje in het Land van Cuijk weergegeven. Ook is er een variatie aan fossielen die gevonden zijn bij de Kuilen te bezichtigen.

Natuur
Ook de veelzijdige natuur die de Kuilen biedt, wordt belicht in het bezoekerscentrum. Door de afwisselende natte en droge gebieden is er een gevarieerd pallet aan flora en fauna. Zo hebben de das, levendbarende hagedis, alpenwater-salamander, oeverzwaluw, de vos, franjestaart vleermuis en de das zich hier gevestigd.  Door dat sinds enkele jaren de zandzuiger en de vrachtwagens uit het gebied zijn verdwenen ontwikkeld het natuurgebied zich ieder seizoen verder en is het altijd een verrassing welke sporen je hier kunt ontdekken!

De Valkhoeve Mill is het gehele jaar geopend op:

Woensdag en Vrijdag:  12:00 uur – 17:00 uur
Zaterdag:                         10:00 uur – 17:00 uur
Zondag                             10:00 uur – 17:00 uur

* Ook buiten deze tijden zijn wij voor groepen vanaf 12 personen op reservering geopend